Wat zijn mijn rechten al ik iets koop bij buitenlandse webshops?

Ervaring met aankopen bij buitenlands webshops is tegenwoordig net zo makkelijk als de webshops in ons eigen land. Helaas zijn er buitenlandse en Nederlandse webshops die daar niet aan voldoen, en je zelfs geen antwoord geven terwijl je wel al hebt betaald. Dus verwacht je zoals bij elke webshop dat de buitenlandse webshops dezelfde service leveren die je altijd bent gewend. Wat kun je dan in zoโ€™n geval nog doen? Tenslotte ga je niet even naar een ander land om jouw verhaal te houden en bovendien is de wetgeving voor consumenten in elk land weer anders, behalve als je koopt binnen de EU.

rechten bij aankopen in buitenlandse webshops

Wat kun je doen als je niet tevreden bent met de aankoop bij een buitenlands webshop? Welke actie onderneem je als er niet wordt geleverd door een buitenlands bedrijf?

Dit is een veel voorkomend probleem, maar er is niet anders als aankopen in Nederland. Binnen de EU zijn alle regels hetzelfde als in Nederland. Dus niet tevreden en bedenktijd gelden ook daar. Gerechtelijke procedures zijn dus uit te voeren in heel Europa. In je hoofd werkt het zo, wat ver weg is kun je niets meer aandoen, maar niets is minder waar.

Normaal is ons gevoel zo, dat je de gelegenheid moet hebben om bij de webshop op de stoep te kunnen staan als er iets mis gaat. In praktijk komt dat maar zelden voor en normaal is je begint een procedure om je recht te halen. Ook deze mogelijkheid heb je zeker ook bij de buitenlandse webshops binnen de EU. Maar wat zijn je rechten als je buiten de EU koopt? Bijvoorbeeld in China?

Welke rechten heb je bij aankopen die je doet bij Chinese webshops?

Neem bijvoorbeeld AliExpress. Ditzelfde geld uiteraard voor alle Chinese webshops, maar we nemen AliExpress even als voorbeeld. Je kunt dit bedrijf vergelijken met een soort Marktplaats waarop miljoenen Chinese ondernemers hun producten verkopen. Het is dus niet een op zichzelf staande webshop, maar een soort Chinese marktplaats. Het enige verschil is dat alle betalingen lopen via AliExpress, De verkopers op de site zijn dus verantwoordelijk voor de service die zijn verlenen aan hun klanten.

De risicoโ€™s van shoppen bij Chinese webshops

Een prachtige website met ongelofelijk veel keus en vaak voor prijzen waarvoor je in Nederland niet eens de helft krijgt. Toch zit er wel degelijk een risico aan vast. Als eerste moet je altijd van te voren betalen en de levering kan als je pech hebt soms lang maanden duren. Dit komt omdat de pakketjes uit China extra worden gecontroleerd door de douane en soms zelfs kwijt raken in datzelfde proces.

Welke Levertijden hanteren de Chinese Webshops?

De soms lange levertijden houden dus niet altijd in dat de verkoper van AliExpress in gebreke is gebleven. Het hangt af van wat je besteld. Kleren worden redelijk snel geleverd omdat ze in de rรถntgenapparatuur van de douane niets verdachts tonen. Daarentegen bestel je bijvoorbeeld iets wat vloeibaar is of kruiden, dan worden deze zeker gecontroleerd of het geen drugs of verboden middelen het land verlaten, waardoor het betreffende pakje som laat aankomt, of erger nog helemaal niet arriveert bij de consument.

Hoe moet je artikelen retour sturen naar AliExpress?

Klik hier voor de procedure voor de retourzending van AliExpress artkelen.

Wat moet je doen als een Chinese webshop niet levert?

Maar gelukkig heeft AliExpress de zo geheten kopers bescherming. In je account kun je jouw geld terugkrijgen als er binnen de gestelde tijd niet wordt geleverd. Elke bestelling heeft een dispuut knop die je kan gebruiken als deze webshop niet levert. AliExpress zorgt dat het aankoopbedrag weer terug wordt gestort op jouw rekening. Chinese webshops hebben een Track en Trace systeem bij elke bestelling staan, zodat je precies kan zien waar jouw bestelling zich bevind. Als het systeem niet aangeeft dat het pakje op jouw adres is bezorgd, betaalt de verkoper het aankoop bedrag terug, mits je wel de dispuutknop in je account gebruikt om aan te geven wat het probleem is.

Geen gehoor bij klantenservice buitenlandse Webshops, wat nu?

Krijg je geen gehoor bij de verkoper, kun je nog een klacht indienen bij AliExpress en aangeven wat het probleem is met de verkoper. AliExpress gaat dan net als marktplaats de adverteerder onderzoeken en aanspreken zodat je alsnog je aankoop bedrag retour krijgt. Ook als je koopt op marktplaats wordt je soms geconfronteerd met slechte bedrijven en helaas is dat niet anders bij de Chinese marktplaatsen. Wij denken al snel dat het een en dezelfde shop is, maar het zijn adverteerders met ieder een eigen schop hun producten wereldwijd aanbieden.

Advies winkelen bij Chinese webshops

Als je winkelt op een Chinese marktplaats en je vind een leuk artikel, dat je graag wil hebben en het kost veel geld, kijk dan eerst welke winkel het artikel aanbied. Je kunt de winkel aanklikken om te zien wat deze verkoper nog meer heeft. Bestel eerst iets kleins wat bijna niets kost om te testen of deze webshop betrouwbaar is. Let tevens op hoe snel er wordt geleverd door deze winkel. Is dit naar jouw wens, kun je overgaan op een wat duurdere aankoop. Zo kun je van te voren testen welke verkoper betrouwbaar is en welke niet. Net als dat je op marktplaats een website kan aanklikken om te controleren of alles klopt, kun je bij AliExpress een winkel aanklikken.

Klantenservice Chinese webshops

Gelukkig zijn de meeste ervaringen zeer positief en is het contact via het berichtcentrum in je account zeer goed en vriendelijk. In tegenstelling tot sommige Nederlandse klantenservices, doen de Chinezen echt alles om het de klant naar de zin te maken. Er zijn absoluut voordelen om te shoppen bij buitenlandse webshops, alleen moet je iets beter opletten en goed checken waar je koopt.?

Buitenlandse webshops op onze site bekijken? Klik hier >>>